- Άντεν
- (Adan).Πόλη (510.400 κάτ. το 2002) της Υεμένης στη βόρεια ακτή του μεγάλου ομώνυμου κόλπου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας (530.400 κάτ. το 2002). Ένα τμήμα της πόλης έχει χτιστεί σε ηφαιστειογενή χερσόνησο και ένα άλλο στον στενό αμμώδη ισθμό που τη συνδέει με την ξηρά. Γενικά, το Ά. αποτελείται από σαφείς χωριστούς πυρήνες: το Κράτερ, αρχικός πυρήνας της πόλης στην ανατολική ακτή της χερσονήσου, η Μαάλα στη βόρεια ακτή της χερσονήσου, το Ταουάχι και το Στίμερ Πόιντ στη βορειοδυτική και δυτική ακτή, αντίστοιχα, και τέλος το Κορμακσάρ στον ισθμό, Ν του αεροδρομίου. Οι σύγχρονες και τέλειες λιμενικές εγκαταστάσεις του Ά., με την προστασία ενός μεγάλου λιμενοβραχίονα, απλώνονται στα Β της χερσονήσου και περιλαμβάνουν τον ανατολικό τομέα του όρμου Ταουάχι, που από δυτικά τον κλείνει μία άλλη ηφαιστειογενής χερσόνησος, που ονομάζεται Λιτλ Ά. (Μικρό Ά.).
Ιστορία. Αρχαία πόλη και σημαντικό εμπορικό κέντρο από τα χρόνια των Πτολεμαίων, το κατέλαβαν οι Ρωμαίοι το 30 π.Χ. και εξακολουθούσε να ακμάζει έως την εποχή της ισλαμικής επέκτασης. Toάνοιγμα των θαλάσσιων εμπορικών οδών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας διαμέσου του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας προκάλεσε την παρακμή του. Η κατασκευή όμως της διώρυγας του Σουέζ, το 1869, ευνόησε τη γρήγορη ανάπτυξη της πόλης που εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, στον δρόμο προς την Ινδία και αργότερα σε βιομηχανικό. Σήμερα γνωρίζει ξεχωριστή ανάπτυξη ο τομέας της διύλισης πετρελαίου, με μεγάλες εγκαταστάσεις στο σύγχρονο προάστιο Λιτλ Ά.
Αλιευτικό πλοιάριο που χρησιμοποιούν οι ψαράδες του Άντεν.
Προάστιο του Άντεν με εγκαταστάσεις διυλιστηρίων πετρελαίου, μια οικονομική δραστηριότητα που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη όλης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες (φωτ. Quilici).
Το Άντεν, πόλη της Υεμένης, είναι σημαντικό λιμάνι στον δρόμο προς την Iνδία, και ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ. Στη φωτογραφία, μερική άποψη της πόλης στην περιοχή του λιμανιού (φωτ. Igda).
Dictionary of Greek. 2013.